Turistički portal Hrvatske  
Park Prirode Vransko Jezero

Park Prirode Vransko Jezero

  • Marijan Klarić
    Author
  • 31/01/2021
    Datum
  • 0
    Komentari

Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, smješteno tik uz more dijelom u Šibensko-Kninskoj i dijelom u Zadarskoj županiji, točnije od Pirovca do Pakoštana. Park prirode Vransko jezero se cijelom svojom površinom od 57km2 prostire paralelno uz morsku obalu, na nekim mjestima udaljen tek kilometar od morske obale, što ga čini jedinstvenim prirodnim fenomenom.

Vransko jezero je 1999.g. zbog svojih izuzetnih bioloških vrijednosti proglašeno parkom prirode. Naglasili bi ornitološki rezervat koji se smjestio na sjeverozapadnom dijelu jezera i koji udomljuje nekoliko stotina vrsta ptica od kojih su mnoge vrste ugrožene. Dubina jezera iznosi od 2m do 5m. Posebnost je ta što je razina jezera iznad razine mora, pa je još davne 1781.g. prokopan kanal Prosika koji Vransko jezero povezuje sa Jadranskim morem u dijelu Pirovačkog kanala kako ne bi došlo do poplavljivanja okolnih područja oko jezera.

Kad je razina vode u jezeru najniža dolazi do ulijevanja mora u jezero što je jezersku vodu pretvorilo u boćatu i potpuno izmijenilo biljni i životinjski svijet unutar Parka prirode. Park prirode Vransko jezero izuzetno je atraktivno za ornitologe kojima se na jezeru nude osmatračnice kako bi mogli promatrati život ptica, te za sportske ribolovce koji mogu tijekom cijele godine nesmetano uživati u ljepotama sportskog ribolova te iskoristiti lokalitet jezera u kojem živi jedinstvena kombinacija morskih i slatkovodnih vrsta. Jezero se napaja preko 4 izvora vode: Škorobić, Vrilo, Biba i Pećina.

Vransko jezero je okruženo sa panoramskom stazom dužine oko 40km koja brojnim biciklistima pruže nezaboravno iskustvo. Ukoliko se odlučite na šetnju idealno mjesto je kanal Prosika do kojeg je moguće doći automobilom Jadranskom magistralom. Prosika je od Pirovca udaljena svega nekoliko kilometara i na njoj se nalazi ribarska kućica, malo pristanište i osmatračnica. Ukoliko ste svoje ljetovanje odlučili provesti u Pirovcu, Vransko jezero je toliko blizu da bi bilo šteta ne otići i posjetiti ga, prošetati, provozati se biciklom po panoramskoj stazi i svakako posjetiti vidikovac Kamenjak sa kojeg puca nesvakidašnji pogled ne samo na Vransko jezero, nego i na morsku obalu, mjesto Pirovac te Kornate.

0 comments for this post