Turistički portal Hrvatske  
Nacionalni Park Kornati

Nacionalni Park Kornati

 • Marijan Klarić
  Author
 • 31/01/2021
  Datum
 • 3
  Komentari

U Jadranskom moru sjeverne Dalmacije, točnije na području Šibensko-Kninske i Zadarske županije, nalazi se prirodni raj, otočna skupina Nacionalni park Kornati. Nacionalni park Kornati se prostire na površini od 216km2, te se sastoji od ukupno 89 otoka i otočića koji su podijeljeni u dvije skupine: Gornji Kornati i Donji Kornati. Kornati su nacionalnim parkom proglašeni 1980.g. i obuhvaćaju Piškerski otočki niz, Kornatski otočki niz i jugoistočni dio Dugog otoka.

Najveći i najpoznatiji otoci koje je svakako potrebno posjetiti su Otok Kornat, Otok Žut, Otok Piškera i Otok Lavsa, koji posjetiteljima nacionalnog Parka Kornati nude nesvakidašnji gastronomski užitak u lokalnim restoranima koji se nalaze na navedenim otocima, u kojima se nude delicije domaće hrane i morskih specijaliteta. Osim tih otoka, tu je i otok Levranka koji je poznat po svojim pješčanim plažama i kristalno čistim morem i koji je nezaobilazna destinacija organiziranim brodskim ekskurzijama. Na području Nacionalnog parka Kornati se nalaze i dvije ACI marine (ACI marina Piškera i ACI marina Žut).

Kornati are privately owned, and the owners are mostly residents of the island of Murter. The Kornati islands are widely known for the drywall, with a total of over 330km on the islands, and made precisely for sheep so as not to graze on other people's land. Dry walls often stretch from coast to coast, and are definitely worth a see if you decide to visit National Park Kornati. Along with the National Park Kornati is the Nature Park Telaščića, which with its natural beauty, flora, fauna and beautifully clear sea is definitely an unavoidable tourist destination if you decide to visit the National Park Kornati.

Kornati su oko 90% u privatnom vlasništvu, i vlasnici su uglavnom žitelji otoka Murtera. Na otocima se nalazi oko 300 kamenih kućica koje su vlasnici koristili kad bi obrađivali zemlju ili čuvali ovce kojih i danas ima na otocima. Kornatski otoci su nadaleko poznati i po suhozidu kojeg na otocima ima ukupno preko 330km, i koji je napravljen upravo zbog ovaca kako ne bi odlazile na ispašu na tuđa zemljišta. Suhozidi se nerijetko prostiru od obale do obale, i svakako su vrijedni pažnje ukoliko se odlučite posjetiti Nacionalni park Kornati. Uz Nacionalni park Kornati se nalazi i park Prirode Telaščića, koji je svojim prirodnim ljepotama, florom, faunom i prekrasno čistim morem svakako nezaobilazna turistička destinacija ukoliko ste se odlučili posjetiti Nacionalni park Kornati. Nacionalni park Kornati imaju izrazito bogatu floru i faunu.

Na otocima se mogu vidjeti deseci vrsta leptira, ptica, kukaca i gmazova (valja napomenuti kako na otocima nema zmija otrovnica, postoje svega 4 vrste koje nisu otrovne). Morski je arhipelag zbog podneblja i kristalno čistog mora bogat mnogobrojnim vrstama riba, školjaka i koralja, što će svakako privući ljubitelje ronjenja i podvodnog fotografiranja. Vegetacija otoka se sastoji od dvadesetak biljnih zajednica, te preko 600 biljnih svojti. Najznačajnije je spomenuti masline kojih danas na otocima ima preko 18000 stabala koje su većim dijelom zapuštene i ne obrađuju se. Zbog svega gore navedenog planirajte svakako jedan dan svog ljetovanja odvojiti za posjet Nacionalnom parku Kornati i uživati u svim njegovim prirodnim ljepotama.

3 comments for this post

 • Boo Team

  12/03/2021

  This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.

 • Boo Team

  01/02/2021

  This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.

 • Boo Team

  01/02/2021

  Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock